Tanker/Meninger: Vår oppsummering Oslo Whiskyfestival 2015 | whiskyworld.no
Oslo Whiskyfestival 2015 går snart av stabelen!

Oslo Whiskyfestival 2015 er nå avsluttet

 

Det er gått noen dager siden avslutningen av Oslo Whiskyfestival 2015. Inntrykkene har fått sige inn. Her følger min oppsummeirng av denne helgen. Og ja, det er tid for superlativer!

Ikke glem å lese vår oppsummering av dag 1.

1600 personer!

Det var svært mange høydepunkter denne helgen. Vi kan gratulere Chris Maile med vel blåst. Og vi kan også gratulere med et flott oppmøte! Arrangøren forteller om til sammen 1600 besøkende! Det er meget bra siden whisky er sosialt og bør kjennetegnes av menings- og erfaringsutvekslinger. Whiskyworld.no hadde totalt 4 stykker i sin gruppe over de to dagene. Og gjennom festivalens to dager fikk vi muligheten til å prate med mange flere – både gamle og nye venner møtte vi der.

Whiskyforbundets GlenDronach 12 år mottar prisen "Best i Festival" (Foto: Whiskyworld.no)

Whiskyforbundets GlenDronach 2003 mottar prisen “Best i Festival” (Foto: Whiskyworld.no)

Blant annet lederen i Norsk Whiskyforbund, Bjørn Rasen, endte vi opp i en svært hyggelig samtale med under/etter Martin Markvardsens Highland Park-seminar. For alle dere med uformelle eller formelle whiskyklubber, er et gratis medlemskap her noe å se videre på. Forbundet hadde også sitt årsmøte i løpet av denne helgen, og de har valgt et styre som virker svært motivert! Vi kan samtidig gratulere forbundet med å ha vunnet prisen for “Best i Festival – Skotsk whisky 12 år eller yngre” for sin egen GlenDronach 2003. Det kan se ut til at forbundet vet hva de driver med!

Priser

En festival er jo virkelig stedet bransjen kan vise seg fram på. Det å vinne en av disse ligger høyt når man tenker på konkurransen. OWFs fortrinn her, ifølge Chris Maile, er at det alltid har vært publikum som har bestemt vinnerne. Vi sier oss selvsagt enig med ham idet at det er et fortrinn. De som leste vår introduksjon, forstår hvorfor. Modellen der “ekspertene” trekker seg tilbake for å vurdere og komme med en “fasit” for alle, er ikke noe videre. Nei, vi liker OWF fordi alle kan få uttrykke seg.

Her er den eksklusive listen:

1. Skotsk Single Malt 12 år gammel og under: GLENDRONACH 2003
2. Skotsk Single Malt over 12 år gammel: GLENFARCLAS 21 ÅR
3. Skotsk Single Malt NAS : GLENGOYNE CASK STRENGTH
4. Blended whisky : NIKKA FROM THE BARREL
5. Whisky/Whiskey fra andre land: KAVALAN SOLIST SHERRY CASK

Vi gratulerte allerede Whiskyforbundet og GlenDronach, men alle fortjener virkelig gratulasjoner. En del er utvilsomt gjengangere her. Men å se Kavalan på listen med en så solid whisky kan man bare applaudere og jeg sier meg hjertens enig der.

I oppladningen til OWF uttyrkte jeg muligheten for å stille opp i NM i nosing. Gjorde jeg? Dessverre ikke. Jeg visste at nesen ikke var optimal denne helgen, og vel, jeg var vel litt nervøs. Men Fredrik Thomter gjorde en strålende innsats andre året på rad intet mindre!

Pot Still prisen gikk til Arnt Steffensen og Lars Helge Eklund. De har utvilsomt bidratt mye i det norske whiskymiljøet. En solid og sikker pristildeling!

Seminarer – fra sånn noenlunde til helt fantastisk

Når vi oppsummerte dag 1 ga vi Nick Ravenhall en ikke så altfor god tilbakemelding. Det var mye som bidro til dette dessverre. Nick er en flink, men røff whiskykar. Denne gangen gikk ikke smakingen helt greit for vår del.

En liten coallage fra Highland Park smakingen på OWF (Foto; Whiskyworld.no)

En liten coallage fra Highland Park smakingen på OWF (Foto: Whiskyworld.no)

Derimot gikk vi til en helt fantisk høydare dagen etterpå! Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador for Highland Park, begynte sin svært interessante smaking med “There are no new jokes” – det er ingen nye vitser. Allerede der hadde han de fleste på kroken. Og ikke vet jeg, men de vitsene han kunne dele var ypperlige nok!

Og for en whisky lineup den godeste Martin kunne stille med.

12 år – Dark Originis – 18 år – 21 år – 25 år

Sammen med en en flott leksjon rundt Highland Park s produksjon og historie var dette virkelig imponerende! Martins vittigheter slo til da han forklarte at som mye annet i Skottland kommer Highland Park fra “uedel” bakgrunn med ulovlig destilliering og en ble fakket i 1798 og måtte bli lovlig. Eller som det står på flasken: Etablert 1798. Jeg lo i alle tilfeller!

Martin var også forfriskende ærlig ift. hvorfor i all verden de har gått vekk i fra de vanlige aldersbetegnelsene på flaskene. At, som lesere av denne siden vet vi har vært inne på før, dette med alder ikke er akkurat det samme som en fantastisk god whisky bare er en av grunnene. Når Martin stilte spørsmålet om alder automatisk betyr bedre whisky, var det flere på bakerste rad som var skråsikre i sin sak at det gjør det, og nærmest nedsettende i å svare oss som mente at det ikke har det. Martin hadde en fin anekdote fra Highland Park på at det ikke gjør det. Grunn nr. 2 han oppga derimot ønsker jeg å komme tilbake til ila. av de nærmeste dagene, og dele noen tanker rundt. Så følg godt med!

Tilbake til whiskyene. Det var spennende å se forskjellen på disse seks whiskyene. Akkurat her kunne man, for min del i alle fall, kaste den ellers korrekte tankegangen om at høyere alder ikke er 1:1 med bedre whisky på båten! Highland Park er i alle tilfeller herlig whisky, men når vi nådde 25 åringen… wow! Det var en annen verden. Herlige sherryfat, en herlig nese av karamell, tørket frukt og, det som går igjen på alle disse fra Orkney, en blomstret røyk. Det siste er en interessant og fin kontrast for en fan av Islay-whisky.

For et fantastisk utvalg!

Litt illustrasjon av det fantastiske utvalget man kunne smake på! (Foto; Whiskyworld.no)

Litt illustrasjon av det fantastiske utvalget man kunne smake på! (Foto: Whiskyworld.no)

Men det var mer som imponerte en whiskyentusiast med denne festivalen! Hvordan bransjen virkelig stilte opp! Det var whisky fra alle verdenshjørner. Til og med en del bourbon. Ikke min favorittdrikk, men dere må bare fortsette å kjøpe de som liker det! Det kommer mye fin whisky fra gamle bourbonfat!

Jeg har allerede delt med glede over pitstoppet på dag 1! Dag 2 hadde også noen høydare i denne henseende. Mortlach 18 år med grønne epler som går over i mer søtlige noter var den første. Den andre var Jon Bertelsens “Månelyst”. Morsomt nok ble det litt månelyst når vi ønsket å ta et bilde av flasken (litt hjemmesnekret etikett). Den som serverte oss var villig nok, men kollegaen kom inn fra siden og tok flasken før bildet ble tatt. Hva slags hemmeligeter var i den etiketten? Vi kan bare spekulere. En pussig og morsom situasjon var det i alle fall. Jeg skulle ønske jeg kunne dele noe om whiskyen etter den episoden, men det klarer jeg faktisk ikke..

Og besøket hos standen til mitt favorittdestilleri – Ardbeg? Ikke helt som jeg hadde håpet. Jeg hadde sett fram til en smak av Perpetuum. Fredag var det en hyggelig ung dame som opplyste at det var tomt, men det kom mer på lørdag. Lørdag var det en mye mindre smilende David Francis som bare så rart på meg uten egentlig å si noe, men det var tydeligvis fortsatt tomt. Selv flasken som var festet med kjettinger var tom – en dyr tomflaske der altså.. Men han kunne nå servere opp en herlig Glenmorangie 25 år fra andre enden.. Så alt er tilgitt! Men en liten “smilebøyle” er anbefalingen.

Totalt sett?

Oslo Whiskyfestival er kanskje årets høydepunkt for whiskyelskere i Norge. Dette året var intet unntak. Her var det mye nytt å se, lukte, smake og lære. La oss være skikkelig tabloide og gi årets festival og arrangør Chris 5 ut av 6 mulige. Litt pga de småutfordringene vi nevnte. Mest for å sørge for at arrangøren ikke hviler på laurbærene til neste gang!

Og vi gleder oss allerede til neste år! 4. – 5. november 2016 merker vi allerede av i kalenderen! Gjør du?

Vi sees i Oslo 4.-5. november 2016, kjære whisky-venner!

Men hva tenker du om OWF 2015 – kommentarfeltet venter på dere! Vi gir feedbacker fortløpende! 🙂

2 Responses to Tanker/Meninger: Vår oppsummering Oslo Whiskyfestival 2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Siste kommentarer
Annonse
Kategorier