Rapport Bergen smaking 01.07.16: Fra blomstereng til byggeplass | whiskyworld.no

1. Juli 2016

Terminus Whiskybar, Bergen

Pris: Kr 400

 

På Terminus ble 8 forhåpningsfulle smakere møtt av Darachas svært hyggelige ambassadør Anja. Temaet var “Sommer” og det var en interessant sammensetning av whiskyer inkludert en overrasskelse på slutten. Med både nybegynnere og erfarne whiskyfolk samlet rundt bordet var det en fin gjeng samlet i underetasjonen på Terminus.

 

Hva skal man forvente seg av en slik sommersmaking? Tankene gikk på forhånd til whiskyer som er “lette” og ikke for røyket. Kanskje blomster- og fruktdufter. Det viste seg at det var til dels riktig, men ikke 100% hvor Anja hadde tenkt seg. Men at Anja tenkte mye frukt, ble fint bekreftet da hun luktet  fersken over alt denne kvelden. Men det gjorde vi nok alle sammen etter hvert.

Mye fersken til tross, var det  liten tvil om at det var en virkelig eksklusiv lineup vi skulle få smake denne kvelden. En smaking gjennom flere skotske distrikter samt flere kontinenter og flere uavhengige tappere. Og som tittelen på dette innlegget tilsier: Her var det spredning! En del whiskyer var av forskjellige grunner utilgjengelig på Vinmonopolet. De som er priset der, koster fra ca. 1.500 kr og oppover.

Det var åpenbart at det virkelig ting å glede seg til med denne linupen for kvelden. Her følger våre smaksnotater og vurderinger (inkludert det folkelige terningkastet) for kvelden:

 

Linkwood The Coopers Choice

Adelphi Linkwood The Coopers Choice Foto: Whiskyworld.no

Linkwood The Coopers Choice 1995

Region: Speyside

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget): 

Alkohol: 45%

Farge: Lys strågul. Mulig amerikansk bourbonfat?

Lukt: Herlig snop! Mye fersken, tørket ananas, (skum)banan, kokos og noe lær. Med litt vann blir den mer krydret

Smak: Fyller munnen godt/oljete, fruktig og nøttete.

Vurdering: Absolutt en herlig whisky som anbefales sterkt! Og at dette er sommer er det ingen tvil om! Terningen er en solid femmer!

T5

Amrut Two Continents

Amrut Two Continents Foto: Whiskyworld.no

Amrut Two Continents

Som navnet tilsier er denne whiskyen lagret på to kontinenter; Asia og Europa. 2 år i India og de 3 siste i Europa. Nøyaktig hvor denne er lagret er importøren usikker på da Amrut lagrer både i Tyskland, Skottland og Sverige.

Land: India, men lagret både i India og Europa.

Pris Vinmonopolet: UTSOLGT!

Alkohol: 50%

Farge: Refill bourbon, gyllen gul

Lukt: Først kjemisk/syntetisk ulukt (denne preger opplevelsen sterkt), deretter kirsebær, overmoden frukt, syrlig lukt av grønne epler, noe ingefær og grønn te. Med vann (trenger en del) blir den mindre kjemisk og mer fruktig (fersken).

Smak: Svovlet, sitron

Vurdering: Uff nei, dette var en nedtur fra forrige. Kommer ikke over denne kjemiske ulukten. Ikke noe som anbefales noe videre. En helt ok treer.

T3

 

Adelphi Selection Glen Keith 1991 21 y.o Foto: Whiskyworld.no

Adelphi Selection Glen Keith 1991 21 y.o
Foto: Whiskyworld.no

Adelphi Selection Glen Keith 1991 21 y.o

Enda en whisky fra Adelphi. Denne er det kun utkommet 228 flasker av.

Region: Speyside

Pris Vinmonopolet: Kr 1550

Alkohol: 53%

Farge: Lys sitron, ex-bourbon

Lukt: Sitron, hermetiske fersken, fruktig og blomstrete, epler. Med vann blir det mer sitrongress, vanilje og krydder.

Smak: Oljete i konsistens. Krydret, modne pærer, honningmelom og gjerne noe turkish delight

Vurdering: 1500 kr? Ja, det er den faktisk absolutt verdt! Et flott stykke håndverk som står til en god femmer.

T5

 

Samaroli Evolution 2013 Foto: Whiskyworld.no

Samaroli Evolution 2013
Foto: Whiskyworld.no

Samaroli Evolution 2013

Dette er på mange måter en rar whisky å ha på en sommersmaking da mitt førsteinntrykk er at denne heller hører hjemme sent i desember. Men toastmaster Anjas tanke var at dette var perfekt da sommeren er en periode man har god tid, og det trenger man å ha med denne whiskyen. Greit nok!

Dette er en blend som virkelig er en historie i seg selv. Påbegynt av den italienske uavhengige tapperen Samaroli i 1968 og så lagt til hele tiden. Det sies at dette er Samaroli-sjef Silvano Samaroli sin lille baby. Det å lese etiketten er en historiereise med den ene fantastiske whiskyen etter den andre. 45% alkohol.

Region: Skottland (blend)

Pris Vinmonopolet: Kr 3.600 (iflg. importør, men finner den ikke i polets liste)

Alkohol: 45%

Farge: Kobber

Lukt:  Herlig! Her er det mye å finne: Det første som slår meg er en litt syntetisk julekake, så blir det litt mer røyket, hasselnøtter, karamell, appelsinskall, kanel, hamp. Med litt vann blir det litt mer maritimt.

Smak: Fyller absolutt hele munnen, søt, varmer dypt ned i halsen, krydret, nøtter og fruktig. Enda mer kryddet med en dråpe vann.

Vurdering: Dette er rett og slett fantastisk! Bare elsker denne whiskyen. Den fortjener en time i glasset for å lokke fram enda mer godsaker. Jeg må bare finne fram høyeste terningkastet for denne!

T6

 

Wemyss Mahogany Chest Foto: Whiskyworld.no

Wemyss Mahogany Chest
Foto: Whiskyworld.no

Wemyss Merchant Mahogany Chest 1991 Glen Scotia

En single cask whisky fra den uavhengige tapperen Wemyss Malts. Navnet bør inngi en viss forventning om gamle møbler og slikt. Sherryfat.

Region: Campbeltown

Pris Vinmonopolet: Utsolgt!

Alkohol: 46%

Farge: Mørk lær

Lukt: Først noe jeg oppfatter som tannlege/jod og er vanskelig å trenge gjennom – type kjemisk. Deretter litt karamell, mørk sjokolade, salt, soltørket tomat, tørket frukt. Med litt vann kommer mer pepper.

Smak: Ganske søt, en del tre. Fin på tungen og behagelig i munnen. Men forsvinner også fort.

Vurdering: Helt på det jevne. En gjennomsnittig god whisky. Står til en god firer.

T4

Adelphi Spesialtapning Terminus+Whiskyforbundet Foto: Whiskyworld.no

Adelphi Spesialtapning Terminus+Whiskyforbundet
Foto: Whiskyworld.no

Adelphi Terminus og Whiskyforbundet tapning

Denne dagen hadde Anja gjemt en liten overrasskelse til slutt. En helt egen tapning for Terminus og Whiskyforbundet. Den hadde ankommet bare timer i forveien. Spennende, men selvsagt ikke helt planlagt og derfor ikke helt en del av sommersmakingen. Det kan nok ha påvirket meg en del.

Region: ?

Pris Vinmonopolet: Ikke tilgjengelig – be heller om en dram hos Terminus Whiskybar

Alkohol: 56,8

Farge: Lys gul

Lukt: Nei, nei! Det første som slår meg er sånn bilen lukter når noen har har vært bilsyk; spy! Er det mulig? Etter hvert kommer det litt sprengt stein/byggeplass, jordbærsyltetøy, svovel, salt

Smak: Behagelig og søt. Karamell.

Vurdering: Jeg kommer ikke over førsteinntrykket: Spy. Tror jeg må prøve meg igjen på denne en dag den passer bedre. Med tanke på omstendighetene blir det litt sjenerøst en treer.

T3

 

Reisen fra blomsterengen til byggeplassen er da over. Vi takker for en flott smaking med god spredning på terningen! Del gjerne dine tanker og innspill i kommentarene!

 

5 Responses to Rapport Bergen smaking 01.07.16: Fra blomstereng til byggeplass

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Siste kommentarer
Annonse
Kategorier