Bergen Smaking: Kavalan – Taiwansk aften på Terminus | whiskyworld.no-english

Kveldens line-up har masse utmerkelser! (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Whiskies: Kveldens line-up har masse utmerkelser! (Foto: Whiskyworld.no)

 

2. Oktober 2015

Terminus Whiskybar, Bergen

Pris: Kr 350

 

At den første anmeldelsen på whiskyworld.no blir av taiwansk og ikke skotsk whisky er spesielt. Men med en slik lineup som denne kvelden hadde å by på, lever jeg likevel godt med det.

 

Høsten begynner å sette seg litt mer i Bergen, og da må det må sies at det føles godt å være tilbake hos Terminus etter en god stund vekke fra whiskybarens høye tak og passende mørke interiør. Ikke minst føles det ekstra deilig når man får noe godt og skotsk i glasset. Det manglet fyr i den store peisen, men kanskje må det bli enda litt mer høst først.

På slaget 20:00 blåses sekkepipene i gang av vår mann Chris Maile, ulastelig antrukket i kilt som alltid, for å hente oss ned til «Welhaven» hvor Kavalans whiskyer står linet opp for oss. Det føles helt rett å hentes inn på denne måten. Til tross for at whiskyen ikke er skotsk, men taiwansk.

Kveldens vert, Chris Maile, som alltid ulastelig antrukket (Foto: Whiskyworld.no)

Kveldens vert, Chris Maile, som alltid ulastelig antrukket (Foto: Whiskyworld.no)

Taiwansk whisky i verdensklasse – Hvordan?

Jeg kan ikke si jeg er særlig god på dette med whisky fra dette kinesiske øyriket. Men da er det særlig godt å ha Chris som instruktør samt at det bare finnes et eneste taiwansk distilleri å lære om. Og hvilket distilleri det er snakk om! Bare 10 år gammelt i år, men med utnevnelser i bøtter og spann allerede – inkludert verdens beste single malt i «World Whiskies Awards 2015» for Solist Vinho Barrique.

Men er det faktisk mulig for et 10 år gammelt ikke-skotsk distilleri? I skotske termer er det knapt tørr bak ørene! Vel, Chris ønsker «selvsagt» å påpeke den skotske innflytelsen på teknologi-siden – inkludert potstills fra Foursights. I disse destilleres svært fruktige øl. Det kan jo også ha noe med fjellvannet som brukes, men selv holder jeg en større knapp på andre delen av forklaringen til Chris; klimatiske forhold.

Hos Kavalan snakker vi temperaturer med en maks på 42 grader i toppetasjen (5. etg.) på distilleriet. Det krever visst en imponerende logistikkprosess å flytte de mellom temperatursonene i huset. Man kan også legge til en luftfuktighet på opp mot 80-90%. Dette gir oss den vanvittige «Angel’s share» (alkoholfordampning) på 12-15% i året! Til sammenligning snakker vi 2% i Skottland.

Resultatet? Whisky som blir moden svært hurtig! Enkelt sagt: En 10 årig taiwansk whisky, har på mange måter gjennomgått det samme som en skotsk slektning med nærmere 20 år på baken.

Med andre ord: Scenen er satt for en svært interessant smaking!

Så her kommer min vurdering av disse fem whiskyene. Ja, til og med mitt personlige terningskast følger.

Men la meg høre din vurdering i kommentarfeltet!


 

Da går vi i gang med vurderingen av denne flotte lineupen:

Kavalan Whiskyer på rekke og rad - eller i halvmåne om du vil. (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Whiskyer på rekke og rad – eller i halvmåne om du vil. (Foto: Whiskyworld.no)

 

Kavalan Single Malt:

Kavalan Single malt (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Single malt (Foto: Whiskyworld.no)

Dette er altså Kavalans «dram» – standarden. 40% alkohol.

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget): 780 kr

Farge: Tydelig amerikansk eik. Lys, gyllen brun.

Lukt: Rett fra startblokken slår de fruktige, søte notene mot meg: Epler, bananer og smørbukk. Deretter glir det mer over vanilje og deretter over i retning av kaffe. Med et lite hint av vann går vi over i mer tropiske frukter som ananas, men etterhvert også en del marsipan.

Smak: Denne fyller virkelig hele munnen. Fruktig (tropisk), varm og søt. Tørr i munnen.

Vurdering: Dette er virkelig en god og solid dram. Herlige lette toner. Særlig bra blir det når vi tenker at den sannsynligvis ikke har hatt mer enn 4-5 år på seg. Dette er høy klasse, men heller ikke topp klasse. Litt dyrt – særlig med tanke på neste i lineupen. Terningen er en firer, men sterk!

T4


 

Kavalan Concertmaster Single Malt:

Kavalan Concertmaster (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Concertmaster (Foto: Whiskyworld.no)

40% alkohol

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget):  680 kr

Farge: Mørk gyllen brun.

Lukt: Igjen mye søtlige toner, men ikke så fruktig denne gangen. Karamell, vanilje og kokos. Med litt vann kommer floraen tydelig fram sammen med enda mer kokos. Tørkede frukter som rosiner og svisker også.

Smak: Varmer godt ned i halsen, veldig søt, men tørker fort ut.

Vurdering:Dette er et lite hakk opp og enda en meget solid og spennende whisky fra taiwanerne. Dette tilfredstiller mine ganer enda mer. Og at vi har går et hakk ned på prisen gjør at jeg nærmest må gni meg i øynene. En svak femmer her!

T5


 

Kavalan Solist Ex-Bourbon Cask Strength:

Kavalan Solist Ex-bourbon (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Solist Ex-bourbon (Foto: Whiskyworld.no)

56,3% alkohol

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget): 1.475 kr

Farge: Lys gul rav.

Lukt: Først kom en rett høyre med neglelakkfjerner før jeg jobbet meg ned til mer behagelige lukter av marsipan, bananer og sjokolade. Med litt vann snakker vi enda mer behagelige lukter av sitron, eplekake, grønne epler og karamell.

Smak: Den prikker søtlig i munnen, legger seg godt framme, men gir varme dypt i halsen. Veldig rund og deilig.

Vurdering: Denne vil jeg bare ha i hyllen min! Et mesterverk av en whisky! Dyrere enn de foregående, men det er den vel verdt om man setter pris på denne type whisky. Klokkeklar toppnotering for meg! Usikker på om veldig mange i rommet tenkte som meg, men mangfoldet lenge leve! En solid sekser!

T6


Kavalan Solist Sherry:

 

Chris illustrerer fargeforskjell mellom Kavalan Solist Sherry (til høyre) og Single Malt (Foto. Whiskyworld.no)

Chris illustrerer fargeforskjell mellom Kavalan Solist Sherry (til høyre) og Single Malt (Foto. Whiskyworld.no)

Kavalan Solist Cherry til nr. 2 fra høyre! (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Solist Cherry til nr. 2 fra høyre! (Foto: Whiskyworld.no)

58,6% alkohol.

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget): 1.695 kr (med forbehold da navnet ikke er 100% korrekt hos polet)

Farge: Mørk, rødbrun – faktisk nærmer vi oss kaffesvart! Akkurat det man venter av sherryfat!

Lukt: Igjen en stram neglelakkfjerner først. Men så kommer deilige toner av kaffe, rosiner, mandler og svisker. Med litt vann dukker det opp en del pepper og så enda mer rosiner. Det er en helt kaffebesøk hos bestemor!

Smak: Vi snakker virkelig mer pepper og rosiner, og gjerne noe kaffe (er det fargen som innstiller tungen og hodet litt?). Vokser og fyller hele munnen.

Vurdering: Igjen noe Taiwan kan være stolte av. Dette er snop og godteri! Men dermed også en liten minus foran sekseren for meg.

 

 

 

T6

 


Kavalan Solist Vinho Barrique – World  Whisky Award 2015 (Verdens beste whisky):

 

Kavalan Vinho Barrique (Foto: Whiskyworld.no)

Kavalan Vinho Barrique (Foto: Whiskyworld.no)

59,4% alkohol.

Pris Vinmonopolet (bestillingsutvalget): 1.395 kr

Farge: Gyllen brun – nærmest farge som karamellsaus. Dette er igjen amerikansk eik med både hvit- og rødvinsfat.

Lukt: Nærmest litt saltet fra begynnelsen, tomat/ketchup/chutney og så mer over til kaffe og rosiner. Med god «dæsj» vann nærmer vi oss mer lakris og faktisk peanøtter. Men igjen disse tomatene/ketchupen/chutneyen. Spesielt og annerledes fram de andre!

Smak: En fyldig og rund smak. Oljete, henger igjen lenge.

Vurdering: Dette var igjen en meget god whisky! Kompleks og spennende! Imponerende godt fra et ungt destilleri. Men om det er verdens beste? Ikke for mine ganer. Den beste her var Ex-Bourbon. Så jeg er litt uenig med ekspertene rett og slett. Femmeren er sterk, men fortsatt 5

T5

 

5 Responses to Bergen Smaking: Kavalan – Taiwansk aften på Terminus

Advert
Categories