Hvorfor Glencairn-glass og hvorfor kjøpe de på whiskyworld.no? | whiskyworld.no

Sånn for ordens skyld, om du er det minste i tvil: Det er litt egenreklame i dette innlegget. Men vi håper også at det er nyttig! Og leser du nøye finner du rabattkoder også 🙂

Som mange sikkert har fått med seg selger Whiskyworld Glencairn-glass. De kommer både med og uten vår logo på glass og gaveeske. Du kan kjøpe både glasser enkeltvis (så mange du vil), og vi har også 6 stykker samlet til en lavere stykkpris og lavere fraktpris enn 6 individuelt kjøpte. Men hvorfor skal du velge Glencairn og hvorfor skal du velge Whiskyworld? La meg prøve å svare på disse to spørsmålene så enkelt og greit som mulig.

 

Eksempel på Glencairn-glass med Whiskyworld-logo på, men vi selger også uten logo

Hvorfor absolutt disse Glencairn-glassene da?

Dette er egentlig et ganske bra spørsmål. Du finner helt sikkert greie nok glass som selges som nosing-glass til whisky på diverse siter som selger barutstyr (de aller fleste utenlandske selvsagt).  Disse er vanligvis de som whiskybarer og whiskyfestivaler serverer i, og de gir dem gjerne som en liten give-away. I tillegg selges den typiske lave, rette og bredbunnede versjonen av whiskyglass – der du gjerne har masse plass til servering «on the rocks» eller «med is» på godt norsk. Og hva med den delen av befolkningen som foretrekker konjakk eller brandy? Skal vi utelukke de fra Glencairn-universet?

«Old-fashioned» / «rocks»-glass vs Glencairn

Eksempel på et pent Old Fashioned/On the rocks-glass

La oss begynne med dette lave- og bredbunnede whiskyglasset først og fremst. På fagspråket kalles disse glassene gjerne «old-fashioned glass» eller «rocks glass». Noen omtaler dem som det samme og andre som to forskjellige ting. Hvor uttrykket «old-fashioned» egentlig kommer fra, er ikke godt å si. De omtales også som «lowball» og det er gjerne mer forståelig. «Rocks glass» gir gjerne også mer mening. De brukes altså for å servere «on the rocks».

Og når man slipper en iskube ned i et perfekt «rocks glass» skal det si «ding.» Disse glassene har mange steder blitt selveste whiskyglasset sånn på folkemunne. Det er ikke helt korrekt, men gammel vane vond å vende. Og hvilken drink setter et flertall av folk sammen med uttrykket «on the rocks»? Svaret sier vel seg selv..

Så hvorfor skal man velge Glencairn-glass framfor disse glassene da? Man skal ikke det! Man bare kan.. Foretrekker du whiskyen din «on the rocks» og/eller du er ikke så veldig keen på å lukte nøye på whiskyen din? Da kan absolutt disse glassene, som selges mange steder (fra Nille til TilBords), være et godt alternativ. Og de dekker samtidig behovet for en mengde drinker som man kan servere «on the rocks». Samtidig utelukker ikke Glencairn-glass at man kan droppe litt is nedi. Og det gir alle muligheter for å nyte lukten av en whisky til fulle. Noe et bredt «rocks»-glass ikke klarer. Jeg forklarer akkurat dette punktet litt inngående når jeg sammenligner med andre nosing-glass. Det er også en stil som ikke står i ethvert vitrine- eller barskap rundt i de tusen hjem. Dette er et meget spesielt prisvinnende design. Og serverer du litt skotsk fludium til gjester, er det ikke også litt kult å kunne si «dette er ekte skotske whiskyglasser – faktisk er dette det offisielle whiskyglasset»? Det må jo være en kjempefordel for dette glasset!

«Copita» eller tulipan-glass / andre typer nosing glass vs Glencairn

Eksempel på Copita- eller tulipanglass fra smaking på Terminus

Så har man den type glass som brukes som nosing glass i svært mange sammenhenger – i whiskybarer og whiskyfestivaler eksempelvis. De er definitivt nosing-glass da ingen whiskybar eller whiskyfestival med respekt for seg

selv vil kunne finne på å gi ut noe annet enn dette. Og jeg har definitivt brukt disse ved mange anledninger og flere minner med logoer fra både barer og festivaler står oppmarsjert i mitt eget barskap. Så jeg skal ikke bruke mye plass på å rakke ned på disse glassene. Navnet på dem er «copita» eller «tulipan»-glass og ble opprinnelig designet for sherry. Definitivt et enklere, «allround» og mer masseprodusert alternativ, men det fungerer absolutt som det skal.

Samtidig mener jeg at Glencairn har en god del som disse glassene ikke har. Først og fremst er Glencairn produsert som et whiskyglass med inspirasjon fra copita som også har en smalere topp som gjør det lettere å få tak på alle aromaene. Men det var fortsatt et behov her da de fleste populære drinker hadde sitt eget glass: Øl, vin, champagne, brandy osv. Men et eget glass som spesifikt hjalp en å nyte duften av whisky fantes ikke.

I tillegg til en smalere topp, har Glencairn-glasset også blitt tildelt en vid krystallbolle for å oppbevare de edle dråpene i før du drikker. Det gir det mulig å enda bedre nyte whiskyens farge. Men så, kjære venner, kanskje en av de store forskjellene til andre nosing-glass: En solid krystallfot! Det står i sterk motsetning til copitaens tynne stett. Dermed hviler Glencairn-glasset enda bedre i hånden – en stor fordel for oss med ausefat til hender.

Det følgende punktet er hvorfor vi kan si at dette er det virkelige whiskyglasset: Master Blenders of Scotch Whisky Industry fikk sagt sitt i utformingen! Størrelsen og fasongen er perfekt utformet til å romme nøyaktig 35 ml av de edleste dråpene sammen med litt vann på toppen (ja, noen dråper vann er viktig for å få nytt flere whiskyer skikkelig). Dermed er det et optimalt med væske i kontakt med luft for å utvikle aromaene.

Alt i alt har dette skapt det ypperste både for de som er opptatt av design og de som er opptatt av selve whiskyen. Slik oppsummerer Glencairn det hele for oss (klikk på bildet for stor størrelse):

 

Med andre ord; det perfekte og dedikerte whiskyglasset som gjør at du kan nyte både synet, lukten og ikke minst smaken av whiskyen din til fulle!

Og vil du ha et siste punkt som beviser at dette ikke er et glass en gjeng skotter har levd opp til sitt rykte som gniere i utformingen av: Det tar 3 hele timer å produsere ett enkelt Glencairn-glass. Det er selvsagt masseprodusert, men dette er i alle tilfeller høykvalitets skotsk krystall! Det er egentlig ikke rart at det har fått en pris av hennes brittanniske majestet selv – The Queen’s Award. Dette er en kvalitet og innovasjon langt over de ordinære og billigere copita-glassene man finner i barer og på festivaler!

Hva så med Glencairn vs brandy/konjakkglass (brandy snifter/»ballongglass»)?

Eksempel å en brandy-snifter

Ja, hva med brandy/konjakk og Glencairn-glass? Er det verdt å diskutere i forbindelse med det som er et dedikert whiskyglass? Ja, jeg synes egentlig det. Mest av alt fordi jeg har et klart inntrykk av at konjakk er mer en «folkedrikk» enn whisky i dette landet. Absolutt til irritasjon for oss whiskyelskere så er det alltid konjakk som serveres som en standard «avec» i de fleste sosiale sammenhenger.  Og av en eller annen grunn har brede «ballongglass» på en måte blitt standarden. Som den naturligste ting i verden for noen, og til frustrasjon for andre konjakkelskere, så brukes disse store glassene til å snurre og gjerne varme konjakken opp for å slippe løs lukten.

Først og fremst, vil jeg si det samme som over: Trives du med de store ballongglassene, så fortsett med det. Men legg også merke til at de eksklusive produsentene ofte framviser produktene sine i tulipan- eller copitaglass som jeg diskuterte over. Hvorfor gjør de det? Selvsagt fordi de mener at produktet deres skal nytes både i lukt og smak og slike glasser gjør denne jobben bedre enn ballongglasser. Hvis det også er viktig for deg, så anbefaler jeg å lese gjennom avsnittet over med sammenlignen av Glencairn vs tulipan/copitaglass. Glencairn er gjennomtenkt for å få fram det beste i innholdet fra den solide basen som ligger godt i hånden, via den brede krystallballongen midt på som er i perfekt størrelse, og helt til den smalede toppen som samler aromaen perfekt på nesen.

Men hvis intet av det er viktig er jeg tilbake til at du gjerne kan velge et ballongglass.

Hvorfor handle fra whiskyworld.no?

 

Nok et godt spørsmål. La meg liste opp et par gode grunner:

  1. Vi holder til i Norge! Betyr det noe da? Det er den senere tiden skrevet mye om nettbutikker som ser norske ut, men faktisk er basert i utlandet. Da får man toll og gebyrer på toppen om kjøpet er på over kr 350 inkl. levering. Men vi pakker og shipper i Norge slik at du slipper å bekymre deg for toll og gebyrer. Prisen du betaler når du forlater nettbutikken er alt du betaler om du bor i Norge.
  2. Vi snakker norsk! Vi er tilgjengelig via kontaktskjema og sms/tlf  41372932 både for nye bestillinger. spørsmål og klager.
  3. Hjemlevering i Stor-Bergen! Ja, du leste rett. Rett hjem på døren i hele Stor-Bergen. I siste liten med gaver? Hva med noen Glencairn-glass levert direkte til deg!
  4. Vi er seriøse! Retur innen 30 dager? Ingen problem! Skade under transport? La oss ordne opp i det! Bare kontakt oss
  5. Alle glassene kommer i individuelle gaveesker. Industripakken er vekke. Her får du hvert glass i egen gaveeske. Gave til kjæresten, en venn eller rett og slett deg selv?
  6. Konkurransedyktige priser! Vi selger glass fra 85 kr per stk (når du kjøper 6 stk. )Det er ikke særlig dyrt for et krystallglass! Og om du ser punkt 7 blir det faktisk enda litt billigere!
  7. Vi gir akkurat nå alle våre kunder en sommerrabatt akkurat nå! Du nådde fram til det du kanskje så etter først og fremst? Fram t.o.m 15. august 2019 gir vi deg sommerrabatt: 10% ved kjøp av enkle glass når du bruker rabattkoden sommer10. Kjøper du derimot «samlepakker» med 6 glass får du hele 25% rabatt ved bruk av koden sommer25.

Så hvorfor nøle? Gå til vår butikkside og handle nå!

 

2 Responses to Blogg: Hvorfor Glencairn-glass og hvorfor kjøpe de på whiskyworld.no?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse
Kategorier